RFID podmetaci


Ukoliko se RFID nalepnice koriste za oznacavanje metalnih predmeta dolazi do opste poznatog problema sa ocitavanjem istih. Problem se narocito manifestuje kod LF i HF RFID tagova. U ovom slucaju problem ocitavanja tag-a sa metalne povrsine moguce je resiti na dva nacina:

1. Koriscenjem on-metal RFID tag-ova (vidi RFID nalepnice ...)

Ovo resenje se obicno koristi kada na kartici nije potrebna citljiva informacija jer ovakvi tagovi nisu predvidjeni za stampanje


2. Koriscenjem specijalnih podmetaca (spacer-a)

Podmetaci se obicno koriste kod RFID nalepnica (labela) na rolni koje u procesu formiranja (inicijalnog upisa) prolaze kroz RFID printer-encoder te moraju biti tanke i fleksibilne. O ovom slucaju se nakon kreiranja nalepnica ista zalepi na RFID spacer pa zajedno s njim na metalnu povrsinu.

O osnovi koriscenja podmetaca jeste ideja da se RFID nalepnica odmakne od metalne povrsine cime se povecava opseg ocitavanja medjutim koriscenjem feritnih materijala za izradu podmetaca, izmedju nalepnice i metala se prakticno postavlja sloj koji onemogucava absorbciju RF talasa od strane metala.

Dakle u osnovi pstoje tri vrste RFID spacera:

  • sundjerasti
  • PVC
  • feritni

Odnos uspesnosti spacer-a dat je odnosom FERITNI : PVC : SUNDJERASTI = 6 : 2 : 1, sto prakticno znaci da ce feritni podmetac debljine 1mm dati isto poboljsanje kao PVC podmetac debljine 3mm i sundjerasti debljine 6mm.

U zavisnosti od metala na koji se RFID tag postavlja kao i od koriscene frekvencije treba izabrati i odgovarajuci podmetac te Vam predlozemo da nam se obratite za konsultacije i savet koji tip podmetaca izabrati.