Redovi čekanja
Queue Management System - QMS

Sistem za upravljanje redovima se u osnovi sastoji od pet osnovnih elemenata:

1. Ticket dispenser (uredjaj za izdavanje kartica)

2. Counter panel (salterski pult)

3. Counter display (salterski displej)

4. Central display(s) (centralni displej)

5. QMS server (server QMS sistema)

ali se u zavisnosti od situacije pojedine komponente mogu integrisati ili izostaviti.

Napominjemo da se svi QMS sistemi izradjuju na bazi industrijskih i embedded racunara, te industrijskih touch panel monitora, cime se postize izuzetan kvalitet, dugotrajnost i pouzdanost nasih sistema.

Ticket Dispenser


Uredjaj se sastoji od TouchPanel racunara (dimenzije po zahtevu korisnika od 8-19") i thermal printera (sirina stampe po zahtevu od 58-80mm). U zavisnosti od uslova za postavljanje dispenser se moze izraditi kao:

- ugradni (u zid ili vec postojece kuciste)
- nadgradni (na zid ili na noseci panel)
- u vidu pulta (montaza na postojecem pultu ili salteru)
- samostojeci (u sopstvenom kucistu slicnom info kiosku)



Counter panel


Salterski pult se isporucuje po zahtevu korisnika sa 2-18 tastera u zavisnosti od organizacije QMS-a. Moguce je umesto ove komponente iskoristiti PC racunar ukoliko isti postoji na salterskom mestu i u tom slucaju se umesto pulta koristi software-sko resenje tj servis na samom PC racunaru. Bez obzira o kom se od navedena dva resenja radi obavezna povezanost kroz racunarsku mrezu sa Ticket Dispenser-om i Serverom.



Counter display


Salterski displej sluzi za prikazivanje broja iz reda cekanja koji treba da se obradi na tom salterskom mestu. Salterski displej moze biti izradjen u dve verzije:

- kao LED displej sa 3 cifre dimenzija 10-30cm
- kao TFT displej 8-19"



Central display


Centralni ili glavni displej sluzi za obavestavanje klijenata i najavu o tome gde koji od ocekivanih brojeva treba da prijavi. Osim vizuelne informacije na ekranu displeja moguce je kroz ovaj displej preneti i audio poruke.
Ova komponenta je opciona i nije neophodna za funkcionisanje sistema.



QMS Server


QMS server moze biti poseban racunar ili zbog ustede odnosno smanjenja cene celokupnog sistema on moze biti integrisan najcesce u Ticket Dispenser ili u neki od postojecih salterskih racunara.